2021. október 1. (péntek) 11:08

Utolsó év az oviban – felkészülés az iskolára, de hogyan?

tudasblog
news/7_0_1000.jpg

Elindult az utolsó év az oviban, így a nagycsoportos szülők körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: Hogyan tovább, merre menjen majd iskolába a gyermek egy év múlva? Az elkövetkező időszakban nemcsak felmerülnek ezek a kérdések, hanem az ősz folyamán lassan a válaszok, a konkrét döntések is megszületnek majd.

A gondolkodást segítik majd az iskolák által szervezett, általában az ősszel induló, iskolát bemutató foglalkozások, nyílt napok. Emellett elsősorban ismerősök tanácsait hallgatják meg a szülők, illetve az ilyenkor a még óvatosan fogalmazó pedagógusok véleményét veszik számításba.

De ismerjük-e ekkor teljes mértékben gyermekünk képességeit? Készült-e olyan felmérés, ami objektív (tőlünk és a pedagógustól független) képet ad arra vonatkozóan, milyen erősségekkel és fejlesztendő területekkel rendelkezik az ovis gyerkőcünk?

Pedig nem ártana, ha ezt az időszakot megelőzné egy vizsgálat, amely eredményei alapján könnyebben menne iskolaválasztás – illetve az utolsó ovis évben, a tapasztalatok leszűrése után, lenne lehetőség a különböző részterületek célzott fejlesztésére, az esetleges lemaradások tudatos erősítésére.

Ezért tanácsoljuk, hogy az iskolaválasztással kapcsolatban egy komplex, objektív mérés keretében (amilyen a PractiKid®) érdemes már középsős korban foglalkozni, de még az sem késő, ha az iskolamustra, a lehetőségek megvizsgálása előtt, nagycsoportban tájékozódunk. Egy ilyen mérés nem csak a szülőknek tanulságos, hanem remekül segíti, illetve kiegészíti az óvoda belső méréseit, illetve az óvodapedagógus saját szakmai benyomásait, így nagy hasznára lehet az iskolába készülő csemetének.

Amennyiben tisztában vagyunk már a gyermekünk képességeivel, és tudatosan készülünk az első osztály kihívásaira, akkor lehetőségünk van az egyéb körülményeket is mérlegelni. Ilyenek például az iskolák speciális irányultságai, földrajzi elhelyezkedésük vagy a család anyagi és szervezési lehetőségei. Ezek gondos mérlegelése, és a hallott vélemények alapján már sokkal könnyebb dolgunk lesz kiválasztani az(oka)t az intézmény(eke)t, mely(ek) foglalkozásait, nyitott alkalmait érdemes megtekinteni, kipróbálni, így sokkal körültekintőbb döntést tudunk hozni majd.

Kedves nagycsoportos anyukák és apukák, Önök is készülnek már most a jövő évi iskolakezdésre? Ha igen, kérjük, írják meg nekünk, hogyan!

Vissza