2021. június 29. (kedd) 10:58

10+1 tanács az iskolakezdés kellemetlen meglepetései ellen

tudasblog
news/1_0_1000.jpg

Első nap az iskolában. Ki ne élte volna át várakozással, különleges élményekkel? Mindenki emlékszik arra a különleges napra. Aztán szülőként rájövünk, hogy ez sokkal többet jelent annál, minthogy izgatottan, félénken betoppanunk egy új világba. Ez sokkal hosszabb felkészülést kíván tőlünk. Listát írunk, beszerzünk mindent, úgy érezzük, mindent megtettünk. De még ezután is jöhetnek a váratlan fejlemények…

Úgy gondoljuk, mindenre felkészültünk. Igyekszünk körültekintőek lenni: szép táska, írószerek, színes ceruzák, radír, tolltartó, füzetcsomag. Átnézzük az ajánlásokat is az iskola honlapján. Látszólag mindent végiggondolunk, aztán mégis egyre sorakoznak a kérdések:

„Tesicucc? Hűha, milyen is kell? Miből mekkora? Milyen színű? Egyáltalán jár nekünk iskolakezdési támogatás? Ebédbefizetés milyen határidőre történik? Hogyan visszük majd suliba a gyerkőcöt?”

És ha minden megvan, minden kérdésünkre választ kaptunk, megnyugszunk: megtettük, ami szülőként a kötelességünk.

De biztosan megtettük?

Legalábbis így gondoljuk. Bár nyilván a felsorolt dolgok is fontosak, a lényeg talán nem ezekben van. Mert az első osztályban nem ezekkel kapcsolatban fog érni minket meglepetés. Vagy ha mégis, az villámgyorsan megoldható: csak el kell futni a megfelelő üzletbe.

A meglepetés akkor ér minket, ha a gyerek rosszkedvű: nem hozott csillagot, vagy csak egyet, vagy éppen nem kapott matricát. Esetleg panaszkodik kicsit a tanító néni: gyermekünk sokszor nem figyel, nagyon mocorog, inkább ábrándozik, rajzolgat, vagy egyáltalán nem akar rajzolni, színezni.

Mivel a kicsi 6-7 évesnek óhatatlanul sok változással kell megküzdeni az iskolába lépéssel, ezek a helyzetek szinte természetesek. Viszont fel lehet rájuk készülni. Ez az, ami nem az utolsó napokban vásárlással, hanem a hónapokkal előbb megkezdett tudatos kis változtatásokkal oldható meg!

Mi szülők hogyan előzhetjük meg a kellemetlen meglepetéseket?

  1. Ha mesélünk, utána kérjük meg gyermekünket, hogy mesélje el, mi tetszett a legjobban neki a mesében!
  2. Kérjük, meg mondja el, mit látott „belül”? Milyen filmet képzel el ebből a meséből?
  3. Vetítsünk neki gyakran diafilmet, és próbáljuk meg rávenni, hogy mondja velünk a verses meséket! Nagyon jó diafilmek vannak, amelyekből rengeteget tanulhat (Mekk Elek, az ezermester, Öreg néne őzikéje, Vízipók-csodapók stb.).
  4. Nézzünk, vagy csak hallgassunk sok magyar népmesét, hogy fejlődjön a szókincse!
  5. Mindig kérdezzük meg, mi az, amit esetleg nem értett meg!
  6. Tanuljunk meg együtt kártyajátékokat, és játsszunk sokat!
  7. Tartsuk be mindig a szabályokat! Sok szabály lesz a suliban, amihez alkalmazkodni kell, de nem mindig könnyű.
  8. Játsszunk egyre több partit ugyanabban a játékban! Játék közben mozogjunk sokat!
  9. Szabjuk meg előre a célokat! Például: 10 gólig játszunk. Aki előbb eléri a 10 találatot, az nyer. Legyen 10 perc egy parti. Így számolunk, koncentrálunk, mozgunk, és ügyesedünk is közben.
  10. Vegyünk részt szülőként néha akkor is a játékban, ha baráti társaságban vagyunk!

+1 És dicsérjük, biztassuk, a kitartást és az erőfeszítéseket különösen ismerjük el!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor sokkal kevesebb váratlan helyzettel találjuk magunkat szembe, és gyermekünknek is kevesebb kellemetlen élményt fognak okozni az első iskolai napjai. Sőt, biztosak lehetünk benne, hogy kifejezetten szeretni fogja az iskolát.

Bővítené a listát? Van olyan bevált praktika még ezeken kívül, ami segítheti az iskolakezdést? Írja meg nekünk, hogy a tudatos szülők és gyermekeik minél jobban felkészülhessenek az óvoda-iskola átmenet esetleges nehézségeire!

Vissza